sâmbătă, 29 iunie 2013

Confesiunea ce aduce aripi noi de "zbor"...


   Mi-am dat seama ca odata creativitatea (din postarea anterioara) lasata sa erupa liber,neobstructionat, pare ca nu e o conditie suficienta mie pentru aparitia sapunului.
Am vorbit in repetate seri,invaluita in miresmele suave si tacute ale noptii, cu luna, cu ploaia si cu ceata, cu stelele si cu norii,cu necuvantatoarele padurii, cu greierii ,cu delicatele Sanziene galbene , ce se unduiau gratios in bataia vantului.
Le-am impartasit ca a fost un moment tainic, de decizie ,in care ma gandeam serios sa renunt la "aducerea pe lume"a sapunului. 
     Erau intrebari stanjenitoare ce-mi tiuiau in urechi .
     Unii ma intreaba cum "cobor" atat de jos din "inaltul"pozitiei de medic, altii daca nu voi face ciocolata cu arome de plante, altii uleiuri de corp sau creme,altii vor sapunuri lichide sau sampon ... si tot asa.
Fiecare se exprima pe sine si nevoia proprie,dar nimanui nu-i pasa Ce fac de fapt  si Cine e acest Sapun.
Intrebari stanjenitoare cum am scris, ce nu ma lasa indiferenta si care imi bruiaza puternic vibratia.
     Dar in acele seri de confesiune,pe ritmurile cadentate ale batailor de Ipu heke ole,am fost surprinsa sa aflu ca am sustinerea totala si neconditionata a audientei in conceperea lui.
Era extrem de firesc,de parca granitele fiintei nu mai existau, parca m-as fi diluat si eram sora cu luna ,o picatura translucida de ploaie, un nor ,o alta stea,o tufa mica de maces si cu totii impreuna sustineam proiectul meu drag : Sapunul.
Pana si paznicii de nadejde ai noptilor, cainii,imi trimiteau aprobarea printr-un latrat haios cand pe o octava joasa , cand pe una inalta.
     In atare conditii,aleg constient sa le "imbratisez acceptul" si imi propun sa continui...sa vedem ce urmeaza!
Si deloc de neglijat, acest accept, imi certifica cu tarie ca de fapt Sapunul e ceea ce am simtit eu initial:

     "   Sarutul Cerului si al Pamantului ".

               Multumesc Voua! 






   Un  nou mini-lot de broscute,Hawaian Green turtles,la care de aceasta data frunzele de rozmarin contureaza cu preponderenta 
conturul.Se inscriu perfect in cercul improvizat pentru a le gazdui "sedinta foto".                                     






  Cimbrul de gradina este motivul principal al acestui sapun.Lui i s-au alaturat altruist oregano, uleiul esential de cuisoare, lavanda cu caracterul ei versatil,flexibil ,de mentinere a echilibrului  intre polaritati diferite si bucatele                                                                                                                                              
 miniaturale dintr-un sapun anterior cu nuante delicate de portocal dulce si geranium  bourbon.                      
E un sapun indraznet ,cu uleiuri fierbinti ,cu coloana vertebrala puternica ,inteles si admirat in mod special de Lorena, drept pentru care tin sa-i multumesc si virtual.
Nu stiu de ce nu l-am postat pana acum, caci locul lui de drept e azi si aici ,pe aceasta pagina .                                                                                                                                         
                                                                                                                                               



luni, 17 iunie 2013

Inceput de vara...

Creatii la inceput de vara...

  Verificand timpul scurs de la ultima postare,am fost uluita sa vad ca a trecut 1 luna.

     O perioada extrem de agitata, cu multa Energie" Fast" ,in care am fost prinsa in vartejul nebun al grijilor cotidiene, al sarcinilor multe de peste zi, al gandurilor aferente lor, pe baza carora insa mintea abila, concepe scenarii aberante, cu corpul in rol de Primadona si cu  emotii afisate din plin in toata splendoarea lor.
Eram un "ghem" uman, cu ate incalcite,in adancul caruia am reusit sa ascund din nou cel mai pretios palier al creativitatii mele: cel artistic, exprimat alchimic, pana in urma cu 1 luna, in dragul meu "Mindful Soap".
Aceasta despartire de o luna, mi s-au parut ani , si imi crea totodata un sentiment extrem de neplacut in toata fiinta. Dar cum tor ea rezolva magnific propriile conflicte,a facut posibila durerea ascutita de spate din ultimele zile,ce-mi taia efectiv respiratia si care m-a determinat sa stau mai mult in pat.
      Am fost nevoita sa-mi  "incetinesc"goana, sa ma ascult, sa ma confrunt cu mine, sa ma observ, sa-mi dau voie sa-mi exprim dorul.
 Era un dor profund de exprimare de Sine pe care il ignoram si pe care de fapt l-am neglijat luni dupa luni, ani dupa ani,pana fiinta mea a gasit o forma miraculoasa de efuziune artistica : SAPUNUL .
Aceasta ascultare atenta m-a facut sa dau sens la ceea ce sublinia Richard Bach in scrierile lui:

 "O viata este sansa omului de a se exprima pe Sine, in cel mai palpitant si  creativ mod cu putinta".

Asadar izvorul creativitatii ,care exista in fiecare pe acest Pamant, trebuie lasat sa erupa ,fara sa fie blocat  in tenebrele fiintei cu goana noastra, cu lipsa timpului si a cadrului potrivit, cu credintele si convingerile limitative proprii sau ale celor de pe margine ,cu promisiuni desarte pentru maine, poimaine sau altadata...

      Multumesc sapunurilor ca nu m-au lasat sa uit de mine si de ele.

S-au uscat asadar ultimele creatii, cele de acum vreo cinci saptamani:

             

E un sapun  plin, echilibrat , delicat dar totusi cu multa personalitate.Pralinele -sapun de ciocolata cu insertii de piper rosu asteptau dragele de ele de la Craciun sa vina momentul in care se vor pune si  vor pune in valoare creatia finala.Si acum o luna am reusit sa le incastrez in noua transa pregatita parca pentru ele.
La baza de uleiuri si unturi (masline, floarea soarelui, palmier,cocos , cacao) am adaugat un  amestec de ceaiuri cu vibratie inalta (Lapacho, cicoare,anason ,fenicul) .
Spre finalul reactiei alchimice a primit si miere,pudra fina de seminte (anason, marar, fenicul) ,ulei de galbenele,unt de shea si uleiuri esentiale :fenicul, lavanda, sovarv, eucalipt, sandalwood.
Aceasta transa pare a fi pentru bebelusi si mamicile lor dupa compozitie.
Am realizat asta doar la final,cand practic am incercat sa inteleg ce am combinat. Miraculos... deoarece o draga prietena-mamica chiar m-a intrebat in urma cu ceva timp,daca voi concepe un asemenea sapun.Si sigur , informatia a fost stocata unde trebuia, iar eu aparent am uitat.Acum ea a "efuzat"fara ca eu sa fiu constienta.
Si in aceste conditii l-am taiat si in forme mai potrivite manutelor moi si delicate ale copiilor.

   

Un alt sapun cu insertii ,desprins parca din perioada analitica a cubismului.
Poate ca... am interferat cumva, la modul transpersonal (daca ar fi sa folosesc termenii doctorului Stanislav Grof pentru oscilatiile obisnuite ale constiintei intre personal si transpersonal) cu informatia anilor 1900.De fapt ,de fiecare data cand las creatia sapunului sa apara,experimentez o stare mai rafinata de constiinta. Rezultatul pentru mine e uluitor si apoi,rapid se naste si intrebarea: oare chiar Eu am facut asta?

     


    E un sapun bicrom, cu doua dimensiuni orizontale si cateva insertii verticale.Cele din urma, provin din sapunul cu carbune vegetal ce e si el postat in paginile anterioare.
La baza de uleiuri si unturi (masline, floarea soarelui,ricin, cocos, palmier si un strop unt animal )am adaugat uleiul de catina si galbenele , ce au realizat contrastul cromatic.
Notele vibrante de ghimbir ,lavanda, geranium Bourbon ,portocal dulce, ylang-ylang si salvie s-au imbinat perfect cu cele joase, onctuoase ale untului de shea ,dar si cu predispozitia ludica a semintelor de mac sau cu seriozitatea liniei negre date de carbunele vegetal.  

Aceeasi nuanta olfactiva se combina mirobolant de aceasta data cu masa de cacao.
               

Marturisesc ca mi-a fost teama sa combin masa de baza a sapunului cu masa apetisanta de cacao.Erau multe grame maronii,dense ,grele ce stateau in fata mea,imbiindu-ma sa le folosesc .Le-am multumit dupa ce reactia de saponificare s-a incheiat.Au dat o nota aparte ,distinsa  creatiei.