vineri, 20 aprilie 2018

Însemnatatea lui " A alege"...


     Am fost rugată să scriu câteva idei, criterii de alegere a unui săpun handmade.
Fiind vorba de un proces atât de intim şi personal, palpabil şi emoțional până la urmă , punerea în pagină îmi pare provocatoare şi dificilă deopotrivă.
Am la îndemână doar cuvântul...e adevărat un instrument extrem de puternic atunci când mă gândesc la a împărtăși, a transmite, a descrie...a mânui în eter substanțe apoase de simțire...
Totuşi..." la început a fost cuvântul"...

    Săpunul pentru mine nu e homemade, handmade sau industrial.
Săpunul e viu sau nu!
Calitatea lui vine fără doar şi poate din calitatea ingredientelor dar un săpun viu are nevoie de mai mult.
Cum aleg săpunul ?
Cum îmi folosește el?
Care e săpunul potrivit ființei mele ? Întrebări  la care evident o etichetă nu poate raspunde.
    Sincer, nu cred că există criterii  fixe, aş vorbi de pași și aş pleca de la doua unghiuri de interogare pe care mintea umană le ocolește.
 1) Asumare : cât doresc să  îmi asum responsabilitatea sănătății mele...cât vreau să cunosc despre mine...cât accept să ştiu despre pielea mea în cazul de faţă( corpul meu în general)...cât îmi recunosc individualitatea formei şi unitatea esenței fără a încerca să relaționez cu tot ce mă înconjoară prin comparare şi proiecție...
2) Deschidere : câtă deschidere manifest către decondiţionarea mentală , către a elibera idei, sfaturi, concepţii, valori, gânduri, opinii, reclame, reţete implementate în noi prin repetare de-a lungul anilor?
 Acum revenind la săpun ...din aceleași unghiuri...de ce aleg un săpun, pentru cine îl aleg : psihic/ minte/ corp, ce înseamnă pentru mine spălarea, cât sunt dispus să cunosc, să experimentez, din ce punct interior al fiinţei fac alegerea...cine alege de fapt? Acesta e primul pas.
Ar fi util ca înainte de a alege, să răspund acestor întrebări.

 Al doilea pas privește tot în spatele etichetei şi al produsului...
 Ce se simte,ce transpare, ce se petrece dincolo de procesul fizic? Pe cât posibil din ce energie au venit ingredientele, cu ce energie s-au întâlnit între ele, manipularea cu recunoștință şi onorarea lor pentru ajutorul tăcut ce ni-l oferă în săpunul final,integrarea saponificarii (procesul durează aproximativ o luna) în ciclul lunar sau alte ciclicitati naturale : e diferit un săpun născut la Luna Noua de unul născut la Luna Plină, e diferit unul născut la Solstiţiu de unul născut la Echinocțiu, e diferit unul născut primăvara de unul născut toamna dupa cum nu e același lucru un săpun născut Ziua cu unul născut Noaptea (chiar cu aceleași ingrediente)...însorirea sau expunerea la lumina Lunii a cristalelor de soda, ceremonia şi onorarea Apei înainte de a se întrepătrunde cu soda,starea de spirit a celui ce asistă acest proces sacru...
 Așadar ar fi nevoie poate, de o conexiune minimă cu Omul-făuritor...în cazul în care Instinctul, Intuiţia,al 6 –lea simţ nu pot răspunde cu claritate pasului doi.

 Abia al treilea pas ar fi citirea şi analizarea etichetei...cu detaşare şi din spaţii mentale de cunoaştere deschisă.
    Săpunul prin definiție e o combinatie alchimică de uleiuri şi sodă caustică.
Din nefericire chiar si săpunul handmade a ajuns la o formă în care  imaginea şi olfacţia primează datorită standardelor false,condiționate ale minților umane. S-a îndepărtat foarte mult de forma lui primară, originară,o formă cu foarte mult bun simţ dar neatrăgătoare şi nevandabilă. 
 Soda caustică ar fi bine sa provină din sarea de bucătarie prin procesul cunoscut de electroliză.
Uleiurile ar fi util să fie uleiuri vegetale, în stare naturală, de bună calitate ( nu o bază uleioasă de săpun), puțin prelucrate termic sau mecanic.
 Cu cât mai multe ingrediente pe care creierul le înțelege la o simplă citire şi pe care le-ar valida ca hrană, cu atât mai bine: uleiuri, miere, polen, propolis, cărbune vegetal, ciocolata neagră, plante aromatice, semințe, nuci, argile comestibile, pudre adaptogene sau antioxidante, mirodenii, săruri,etc .
 Ca şi agenți de parfumare apele florale şi uleiurile esențiale de bună calitate sunt singurele variante.
 De evitat ar fi săpunurile manufacturate ce conțin alcool , foarte arătoase , translucide ( dar cu efect sicativ însemnat), oxid de zinc ( tot cu efect sicativ), dioxidul de titan ( o substanță periculoasă sub formă de nanoparticule ce poate străbate se pare chiar şi bariera hemato-encefalică legându-se ireversibil de celula nervoasă) sau alți coloranți/ pigmenți artificiali etichetați cu CI + 5 cifre, EDTA, salicilaţi, aldehide, substanțe greu de pronunțat : cyclohexene, hidroxy...,carboxy..., parfumuri (etichetate parfum sau fragrance si cifre).

    Calea celor 3 pași enumerați  în alegerea săpunului viu, e una ce poate fi deprinsă cu ușurintă prin exersare. Presupune doar sinceritate interioară, a pătrunde mai mult cunoașterea intuitivă şi căutarea conştientă a simplității exterioare.
              https://www.facebook.com/Mindful-Soap-399070046876827/
                                         


Un comentariu: