sâmbătă, 30 august 2014

Experiente...

                     
                                   
                                             

                                         
          Cred ca cea mai interesanta si instabila poveste de pana acum o are sapunul pentru par.
Asa cum aminteam intr-o postare anterioara (februarie 2014), acest sapun nu se naste neaparat dintr-o stare ci are la originea conceptiei o nevoie .
Iar aceasta nevoie poate fi enuntata foarte simplu : ingrijirea constienta a parului si a scalpului.
          Citind acum cativa ani, informatii medicale ce stau la baza Analizei tisulare minerale,realizata prin investigarea firului de par, mi-am dat seama ce ignoranti suntem zi de zi,cu aceasta "latura" vie a noastra. O consideram in cele mai fericite cazuri ,o extensie moarta ce trebuie sa satisfaca exigentele estetice ale "oglinzii"personale sau ale trendului,sa se aseze dupa cum dicteaza "masca"adoptata in atare context social,sa raspunda prezent la orice apel coloristic i s-ar aplica, de la blond platinat sau cu nuante scandinave, la rosu irizat sau negru carbune, sa manifeste suficienta maleabilitate si flexibilitate de adaptare la incredibila diversitate de produse de styling cu care vine in contact: lotiuni de netezire sau volum, seruri antistatice, solutii termoprotectoare, ceruri modelatoare, spume,geluri, fixativi, creme si chiar pomezi de stralucire.
           Si e putin din varful icebergului ,caci daca ar fi sa descriu compozitia chimica completa la cele enumerate, probabil mi-ar trebui cateva pagini sanatoase: metyl, butyl,propyl- parabenii ce inhiba dezvoltarea bacteriilor si prelungesc viata oricarui produs cosmetic, produse sintetice din petrolul procesat chimic (uleiuri minerale si derivatele lor),SLS-ul  sau lauril de sodiu, deseori deghizat sub denumirea "derivat de nuca de cocos", propylene glycolul cel mai frecvent solvent utilizat, stearalkonium chloride-agentul de inmuiere din balsamuri si produse de styling, butylat hydroxytoluenul utilizat ca antioxidant al cosmeticelor,parfumurile sintetice cu "fragrance-ul" lor atat de apreciat, colorantii sintetici regasiti in formula FD&C colour pigments... si asa mai departe.

             Uau ...parul chiar beneficiaza de o ingrijire "speciala"!

De fapt,in realitate, nu avem de-a face deloc cu o extensie moarta dupa cum se crede.In urma analizei firului de par prin spectrofotometrie cu absorbtie atomica, se pot obtine informatii extrem de pretioase despre intreg organismul: tipul metabolismului energetic, necesarul lui de minerale, capacitatea de aparare antiinfectioasa, eficienta hormonilor la nivel tisular , acumulari toxice si de metale grele -FIRUL DE PAR FIIND TESUTUL DE ELECTIE PENTRU DEPOZITAREA ACESTOR SUBSTANTE.

              Uau,genial organism avem, doar ca nu am primit la nastere un manual complex de utilizare a lui!

 Parul este o componenta deosebita a corpului uman ( chiar se pare a fi o extensie a sistemului nervos sub forma de "antene"mai evoluate, capabile sa transmita informatii importante trunchiului cerebral, sistemului limbic sau neocortexului) cu particularitati usor diferite de tegument in general.Chiar si taierea ii confera un anume grad de "amorteala ",de incetinire a receptarii si transmisiei de la si inspre mediu.


                                       


             Am decis asadar sa-i ofer acestei dragi parti a mele,cat pot mai mult si mai bine potrivit cunostintelor si gradului meu de constienta actual.
Am inceput sa-l spal cu MS (Mindful Soap) obisnuit, dedicat corpului.Dar era parca prea uscat desi nu era vopsit.Ma clateam cu solutie de otet , apoi am incercat una de bicarbonat de sodiu, dar avea o nevoie pe care nu o identificam.
Ma jucam cu pH-ul scalpului meu si ceva lipsea.
Am facut un sapun cu mai multa masa uleioasa (intrucat sebumul e preponderent constituit din lipide) dar de aceasta data se "revolta" ramanand lipicios.
Cautand solutii , am dat peste o carte de medicina Ayurvedica unde la ingrijirea podoabei capilare sunt indicate pudrele vegetale bogate in saponine.Nu-mi suradea neaparat ideea, recunosc,dar cea de a le include in putina masa de MS a incoltit rapid in zona fertila a creierului raspunzatoare de creatia lui.


                                             
       


Era un sapun bun, parul il accepta mult mai usor, dar nu era suficient.
Gandindu-ma in detaliu la structura interna a lui am gasit de cuviinta sa includ si putina lecitina vegetala,o fosfolipida necesara tuturor structurilor biologice, fiind practic piatra de temelie in constructia membranelor celulare.
Acum ma aflam in fata unei formule complexe ce arata cam asa:

          -masa de sapun-vehiculul de calatorie al componentelor invitate
          -supliment de uleiuri prietenoase, nesaponificate
          -uleiuri esentiale benefice parului, capabile sa normalizeze secretia de sebum
          -argile-participante active la spalare,cu potential detoxifiant
          -pudre vegetale bogate in saponine
          -lecitina vegetala


                                                           


Formula noua a functionat perfect o vreme, pana cand "trairea"sapunului si-a spus cuvantul: cercul nu era inchis, o piesa din puzzle a ramas pe dinafara.
Am revenit la analiza minerala tisulara, la ce informatii valoroase ofera,la analiza firului de par ca  rezervor incredibil de date.
"Gustand"si cu pielea pudrele verzi (Chlorella si Spirulina), in sapunul cu acelasi nume,am memorat esenta lor si mi-am dat voie sa o regasesc si in formula magica a noii transe pentru par.
Aceste "superfoods" sunt forma naturala poate cea mai concentrata de nutrienti: de la proteine, carbohodrati, vitamine, minerale,substante fitochimice diverse, la aminoacizi esentiali si acizi grasi polinesaturati dintre care de mentionat e GLA-ul ,acidul gama linolenic, din familia omega 6,ce confera stralucirea caracteristica pielii si parului.In plus au o capacitate uluitoare de chelare si eliminare a substantelor toxice.

                                                     




               Ei, aceasta este formula actuala ce-mi rasfata parul in fiecare dimineata ,incurajandu-l sa fie acea parte minunata din fiinta mea ce-si intinde liber"antenele" spre mediu,spre Soare,spre Luna, spre Lumina, spre Iubire.

                                     


   
                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu