duminică, 25 august 2013

Macul





       Diferite specii de mac au fost cultivate din motive culinare, medicinale sau ornamentale încă de acum 7000 de ani, mai întâi de civilizatiile mesopotamiene. Urme de mac au fost descoperite si în mormintele egiptene.   
       Ceva mai tâziu, s-a păstrat o statuetă minoică, Zeita Macilor (veche de cel putin 3000 de ani), care demonstrează simbolismul macului în religiile mediteraneene antice, ce s-a perpetuat apoi în cultura greacă, unde macul era asociat cu Demeter, zeita fertilitătii si a agriculturii, iar uneori cu Hypnos, zeul somnului.Semintele acestuia erau folosite ca ameliorator al sanatatii si vigorii (inclusiv de catre atletii greci) sau ca remediu copiilor ce prezentau accese indelungi de plans nemotivat.
        De la începutul istoriei, macului i-au fost atribuite proprietăti medicinale.
 Substanta lăptoasă din capsula macului de opium (Papaver somniferum) contine o serie de alcaloizi narcotici, între care morfină si codeină. Un altul, specific macului, numit rhoeadină, după numele latin al macului comun (Papaver rhoeas), este folosit ca sedativ usor.
Hipocrate descria prin secolul 4 î.e.n. mai multe modalităti de întrebuintare a macilor. Sucul lăptos din capsula tânără era folosit ca narcotic, pentru inducerea somnului si pentru ameliorarea stărilor de rău, în special legate de digestie si respiratie. Discoride, Pliniu cel Bătrân și Galenus au reconfirmat si adâncit cunostintele vremii despre mac.
Numele latin al genului, Papaver, nu pare a avea rude indo-europene si nu poate fi explicat mai departe de atât. El este însă întânit în multe dintre limbile europene de astăzi: pavot în franceză, papavero în italiană, papoila în portugheză, poppy în engleză (din old-english popaeg), pipacs în maghiară si păpăruie în anumite zone din România.
Numele românesc mac, provine dintr-o rădăcină indo-europeană, perpetuată în termenul mekon din greaca veche şi care se regăseste atât în limbile germanice, cât si în limbile slavice actuale: valmue în daneză si norvegiană, maan în olandeză, Mohn în germană, mak în bulgară, rusă, poloneză, sârbă si megon în armeană
Semintele contin foarte putini alcanoizi narcotici si, asa cum stim cu totii, se folosesc în scopuri culinare pentru prepararea unor retete de patiserie, brutărie, cofetărie, dar si în mâncăruri variate.

Pentru cei care vrem sa ne conectam cu esenta macului dincolo de domeniul gastronomic,usor mai neconventional ,m-am gandit sa o facem in timpul spalarii.Asa ca l-am inclus in masa magica a lui Mindful Soap.
Aici face casa buna cu uleiurile saponificate de floarea soarelui, masline, ricin, cu unturile cremoase de cocos, palmier, cacao, shea dar si cu aromele vibrante de patchouli,geranium Egipt, lamaie sau litsea cubeba.


                      








2 comentarii: