miercuri, 17 iunie 2015

Mesaje si simboluri ale lui Mindful Soap

                    Mindful Soap ca prieten si element sanogen al pielii

     Obtinerea industriala a sapunului din zilele noastre are marele dezavantaj al utilizarii pe scara tot mai larga a ingredientelor sintetice, produse in laboratoare, in detrimentul celor naturale folosite in vechime de bunicile si strabunicile noastre.
Sapunul, in orice forma de prezentare s-ar afla -solid, gel, crema- se apropie din ce in ce mai mult de detergent.Si in atare conditii, dupa spalare cu sapunul -detergent,ne vom simti pielea uscata,iritata, inconfortabila cumva.
In loc sa o curatam si sa o ingrijim, o acoperim de fapt cu substante necunoscute ei, pe care nu le recunoaste si nu le poate integra.
Sapunurile antibacteriene sunt si mai periculoase din cauza triclosan-ului si triclaban-ului,substante antimicrobiene folosite si cu rol de pesticide.Ele sunt daunatoare pentru om, fiind extrem de toxice la nivel renal si hepatic, dar si pentru mediu,reprezentand o adevarata amenintare ecologica pe termen lung.
Multe dintre sapunurile transparente, foarte aratoase si extrem de apreciate estetic,contin cantitati mari de alcool, ceea ce le confera proprietati sicative importante.
De asemenea, majoritatea covarsitoare a sapunurilor clasice dar, spre surprinderea mea, si cele handmade,contin dioxid de titan, E 171,incadrat in categoria e-urilor suspecte,cu putine detalii la un search pe google, cu tropism ireversibil la nivelul sistemului nervos se pare.
Nu trebuie scapate din vedere insa nici componentele a caror denumire cu greu o rostim si a caror intelegere e rezervata doar chimistilor, in nici un caz naturale,ci cu provenienta complet artificiala.
       Pe de alta parte, pielea e un imens organ de invelis, de receptie, de recunoastere, de relationare,o marca distincta a identitatii noastre pana la urma.E proiectata ca o frontiera inteligenta intre noi si mediu, ca o bariera uneori greu de invins, ce se regenereaza constant, ca un biosenzor ce ne cunoaste trairile, emotiile, sentimentele, actiunile in orice clipa.
Daca alegem sa o privim asa,ca un organ extrem de prezent si inteligent,ar trebui sa stim exact ce"aplicatii"ii asiguram zilnic si cum o ingrijim.
       Datorita acestor consideratii,Mindful Soap, aduna in compozitie elemente naturale, "prietenoase",vii,nesintetizate in laborator, nedistruse termic sau chimic,neprelucrate mecanic pana la sufocare.
Uleiuri diverse,unturi vegetale,apa,soda,plante,macerate,ape florale, uleiuri esentiale,argila,sare,pudre vegetale, cereale,seminte,miere si alte produse apicole,condimente...o lume diversa ,cosmopolita, in care toate se sustin, se completeaza armonios si accepta cu bucurie provocarea jocului de creatie a sapunului.
        In acest fel se naste MS, atent si grijuliu cu pielea,ce are totodata si menirea de a trage un semnal de alarma asupra gradului de constienta /ignoranta in care pretindem ca traim sau asupra ceea ce ar trebui sa reprezinte actul sacru al spalarii in particular.

"Totul pe Pamant este sacru si tot ceea ce facem noi oamenii are un caracter profund spiritual" spunea Vernon Foster-native american ancient wisdom Keeper .

                      Mindful Soap ca mijloc de autoexplorare pe cale olfactiva

        Uleiurile esentiale,cu componenta extrem de complexa, sunt utilizate in ultimul timp tot mai mult in lume datorita beneficiilor clare, sustinute cu dovezi stiintifice,asupra corpului fizic si functionalitatii acestuia.Insa exista tot mai multe voci, ce le apreciaza ca adevarati facilitatori in procesul de vindecarea emotionala.
Ele actioneaza la nivelul amigdalei si sistemului limbic al creierului,considerate centrii emotiilor, fie direct ,fie pe calea mirosului.
       "Puterea emotionala a amintirilor declansate de miros are valori pe care cele starnite de stimulii vizuali sau auditivi nu o egaleaza",scrie Rachel Herz ,neurolog la Brown University,Rhode Island.
 Aceste uleiuri sunt continute in sapun,in diverse proportii si combinatii, iar capacitatea lor de stimulare olfactiva este amplificata de contactul lui cu apa.
Asadar am putea folosi acel moment sacru de spalare ca si prilej de desfatare sau de investigare a unor esente parfumate insa la fel de bine si in scopul "curatarii" unor emotii dificile ce "asteapta"tacute sa fie recunoscute,acceptate,eliberate odata cu apa ce ne inunda corpul sau de ce nu transmutate in energii mult mai benefice.


                       Mindful Soap ca individualitate distincta

         Asa cum orice fiinta vie de pe Pamant e unica si irepetabila,tot asa sapunul are o compozitie distincta si originala la fiecare transa.
Ca atare, aspectarea,textura,ingredientele vor varia considerabil.
Sapunul de Acum,nu va semana cu cel de maine sau cu cel de peste un an.
         MS este un act de exprimare artistica individual,adus in realitatea orizontala dintr-o anumita stare de constiinta,generat poate de un eveniment,de un proces al naturii,de relatia cu o alta fiinta,de conexiunea cu dinamica astrelor,de semnificatia mai profunda a relationarii interumane,de constientizari ale unei imense lumi interioare,de informatii si sincronicitati ce apar miraculos in campul nostru morfic,de farmecul unic al ochilor fiicei mele,de atmosfera unei carti, de nuantele unui film,de emisiile vibrationale incredibile pe care le au inimile intr-o imbratisare vie si reala,de bucuria existentei in acest moment si in acest loc al Universului si...de multe altele.


                       Mindful Soap ca ancora pentru spalarea constienta

           Invatand sa avem grija reala de ffinta noastra,atat la exterior cat si la interior ,vom putea cultiva o relatie autentica cu Mama Pamant cea datorita careia respiram,ne hranim,traim dar si cu Spiritul ce coabiteaza ceas de ceas cu noi,nevazut ,neauzit, neperceput,pentru a avea in final o Existenta plina de sens.
           Prea des fugim de noi,inafara noastra,aducandu-ne fel de fel de motive si ratiuni,doar doar ne vom regasi cumva ,pe undeva ,in alti oameni sau alte spatii.
Ar trebui sa ne punem zilnic intrebarea: de ce ma spal, de ce simt nevoia sa o fac?
Nu lucram ogorul, nu curatam hornuri sau zone insalubre ba dimpotriva lucram in medii curate fara prea multe expuneri la factori de murdarie reala.
Unii sustin ca mirosul ar fi un factor ce ne indruma spre spalare.
Dar oare ne cunoastem propriul miros?Stim ce culori si ce nuante are,stim cum se modifica in functie de momentul si dinamica zilei, in functie de tipul alimentatiei,in functie de gandurile, emotiile,comportamentele sau starile prin care trecem?
Cred ca l-am uitat complet si totodata alegem sa il reinventam, pervertindu-l zilnic, mixand pe piele tot felul de produse cosmetice care mai de care mai artificial parfumate.
Nici murdarie, nici miros...dar oare ce ne impinge la spalare?
Simt ca e o nevoie mai profunda de purificare zilnica,o nevoie de conexiune cu apa, cu fiinta noastra,cu emotiile, cu trairile ,cu gandurile noastre,cu zonele de "umbra si durere",cu zonele de exaltare,cu zonele de lumina,asa incat dupa "banalul dus"de dimineata sau de seara sa putem spune Da, mi-am onorat,mi-am curatat fiinta de  impuritatile fizice superficiale ,am coborat si  mai profund, am fost prezent, constient, am respirat dansand cu apa si am eliberat energii ,deseuri toxice interioare,surplusuri, fie ele mentale, fie emotionale.
Si tocmai in acest scop pot folosi sapunul ca ancora de nadejde,ca unealta de reamintire,de semnalizare a creierului asupra necesitatii unei "curatari"mai profunde, a unei spalari constiente.
MS are sadita in el aceasta intentie,e o componenta sine-qua-non,doar trebuie preluata si dusa mai departe...

                        Mindful Soap ca simbol de cultivare a artei simplitatii

           In cazul pielii ,mai putin inseamna mai mult.
Majoritatea produselor existente nu-i sunt benefice,dimpotriva o confuzeaza,o fac sa-si schimbe atitudinea si comportamentul biologic,intrucat nu le identifica ,ii sunt mult prea straine ca structura si actiune.
A trai simplu nu inseamna a trai in nevoie sau in privatiune,ci inseamna a lasa cale libera ,a deschide poarta spre esential,spre chintesenta lucrurilor.
           Acest sapun exact asta incearca sa faca, sa simplifice, sa reduca drastic mijloacele de curatire si ingrijire in forma in care sunt cunoscute azi :sapunuri solide produse la scara industriala,geluri de dus,creme de spalare,lotiuni,seruri hidratante,exfoliante, creme,mixuri de extracte uleioase sau parfumuri,toate cu compozitii chimice dificil de deslusit si interpretat, toate alese de cele mai multe ori subliminal pe baza ambalajului sau conform trendului.
O mare pierdere de resurse,costuri imense,deseuri greu digerabile pentru mediu,pasi siguri spre o lume artificiala, sterila, a sintezei, a laboratoarelor, care nu are nimic in comun cu VIATA.
E o alegere !
Sapun, Apa, Periajul uscat al pielii,Simtiri treze,Respiratie constienta...ca ingrediente esentiale intr-o reteta de  ingrijire ieftina, usor de realizat, cu respect maxim fata de noi si fata de orice forma vie ce ne inconjoara.
Depinde numai de noi in ce directie si cum stabilim sa ne vaslim corabia in vastul ocean al vietii...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu