miercuri, 24 iunie 2015

Sapunul emotiilor

               

        Ce sunt emotiile?
        Ce este mintea?
        Unde locuiesc emotiile?Ce legaturi apar intre ele?

    Teoretic emotia este e-motion = energie in miscare, aparuta in evolutia umana ca "ajutor"biologic de supravietuire sau ca raspuns fiziologic la stimulii din mediu, ostili sau dimpotriva.
Dupa ea, apare un sentiment, catalogat de minte bun sau rau, un raspuns emotional la o anumita experienta.
Tocmai de aceea e greu sa "traduci"emotia in lumea stramta a cuvintelor si limbajului, ea se simte...
Ca atare , emotiile au ajuns sa fie socotite drept bune( bucurie, fericire,iubire) sau rele (furie,frica, dezgust , tristete).
    Cum ne influenteaza  vietile, cum ne identificam cu ele, cum ne amprenteaza amintirile,cum convietuiesc ele unele cu altele la "panoul de comanda" al mintii...regizorul si scenaristul american Pete Docter s-a gandit sa raspunda in  inspiratul si inspirantul film de animatie Inside Out.
Este povestea interactiunii unor emotii colorate,animate si vorbitoare din mintea lui Riley, o frumoasa fetita din  Minnesota .
Cadrele infatiseaza cum dupa nastere, in prima copilarie, amintirile de baza ale lui Riley sunt impregnate din plin de Bucurie (o zana cu parul albastru, ce se misca zglobie in mintea fetitei) si de lumina ei speciala.
Apoi rand pe rand apar celelalte emotii cu nuante diferite si cu roluri clare : Frica ce o va  tine in siguranta, Furia ce ii va asigura o viata in dreptate, Dezgustul ce previne otravirea ei , Tristetea ce nu e chiar sigura de sarcina ce o are si pierde timpul prin cotloanele creierului,incercand sa-si afle menirea.
E o perioada echilibrata, aceste emotii, in armonie unele cu altele,ii organizeaza amintirile si  ii structureaza neconflictual personalitatea.
Dar in momentul in care parintii lui Riley decid mutarea lor in San Francisco, apare haosul si tensiunea intre emotii ,in incercarea lor de a o face sa se adapteze la noua casa ,la noua scoala, la noi prieteni.
     In aceasta "lupta",amintirile de baza sunt pierdute,iar Bucuria si Tristetea pleaca pe "cararile"psihicului,insotite de Bing -Bong, prietenul imaginar al fetitei, incercand sa restabileasca armonia si calmul mintii.
Final neasteptat...Tristetea ,cea cu aerul  cetos, neclar,indecis,reuseste sa preia controlul, dezgheata consola panoului de comanda,izbuteste sa o faca pe Riley sa se intoarca din drum si sa revina alaturi de parinti.
Dar psihologic privind scenele, ne dam seama ca lucrurile reintra in firesc doar in momentul cand Riley accepta si da glas tristetii ,o elibereaza explicand in lacrimi parintilor ca doreste sa se intoarca in "coltul"de rai al Minnesotei, ca nu ii e pe plac noua viata...
Însă doar dupa aproximativ un an, ea inglobeaza in sfarsit noua experienta, ajutata de conlucrarea trairilor si  de structurarea a noi amintiri cu nuante de emotii echilibrate.

      Sapunul se iviste din"gustul"particular al filmului, din propria mea lume emotionala.O lume fascinanta, de basm, pe care pana la momentul vizionarii lui, nu am perceput-o atat de vie, jucausa, cu personaje dispuse la conversatii si interactiuni diverse,cu intentii generoase si cu roluri complementare.
Ce forma sau ce miros au diverse emotii?
Cum discernem ce le declanseaza?
Cum le acceptam ?
Cum reusim sa nu ne identificam cu ele?

 Asadar Mindful Soap si diverse emotii...


                         



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu